Backlink Nedir? Pagerank Algoritması ve Follow, Nofollow Etiketleri Ne Anlama Gelir?


Backlink Nedir Siteye Nasıl Etki Eder?

Backlink, diğer sitelerin bir siteye link vermesidir. Verilen linklerin sayısı sizin sitenizin güvenilirliğini arttırmaktadır. Güvenilirliğiniz arttığında Google firmasının gözünde de önemli hale gelir ve sıralamalarda yükselişe geçersiniz. Bunu şöyle düşünebiliriz; sizin hakkınızda iyi konuşan kişiler oldukça size duyulan güven artacak ve iyi bir portföy oluşturmuş olacaksınız. Backlink de aynı mantık. Siteniz, aynı sektördeki siteler tarafından önerildiğinde, link çıkışı yapıldığında sitenizin değeri yükselecek. Bu değer mekanizmasını anlamak için PageRank kavramına da değinmek gerekir.

Pagerank Algoritması Nedir?

Pagerank algoritması Google'ın hayatımıza soktuğu bir değer analiz algoritmasıdır. Backlinklerin bir web sitesine kattığı değeri anlamak için de kullanılır. Bir web sitesi başka bir siteden backlink alırsa gücü artar başka bir siteye backlink verirse gücü azalır. Buna göre PageRank'ı yüksek sitelerden backlink alırsanız sitenizin gücü daha da artacaktır. Tabiki bu güçten kasıt sitenizin sıralamalarda yükselmesi ve dolaylı olarak sitenizin hitinin artması.

Backlink kavramına ve Pagerank algoritmasına değindikten sonra follow ve nofollow ne demek bunu da kavramak gerekir. Backlink yaparken dikkat edilmesi gereken kavramlar.

Follow ve nofollow etiketleri Google tarafından oluşturulmuş etiketlerdir. Bunlar sitenizde bir link paylaştığınızda follow etiketiyle paylaşırsanız Google Botları o linki takip edebilir anlamındadır. Nofollow etiketi ile link paylaşırsanız Google Botları linki takip etmeyecektir. Fakat linkin nofollow olarak paylaşıldığının kaydını Google verilerine eklemektedir.
Örnek follow etiketi kullanımı:
<a href="signin.php" rel="follow">sign in</a>
Örnek nofollow etiketi kullanımı:
<a href="signin.php" rel="nofollow">sign in</a>

Peki Backlinklerde Nofollow Etiketine Göre Mi Follow Etiketini Göre Mi Backlink Almalıyız? 

Cevap: Her iki etikette de backlink alınabilir. Şu farkı anlamak gerekir; follow etiketiyle alınan backlinklerde sitenizin pagerank değerine doğrudan bir katkıda bulunur ve sitenizin değeri artar. Nofollow da sitenizin değeri artmaz fakat hit getirebilir. Örneğin; Bir forum sitesinde paylaşım yaptıysanız ve forum sitesindeki linkler nofollow ise bu forumda gezenlerin sitenize girmeyeceği anlamına gelmiyor.

Peki tüm backlinkleriniz "Follow" etiketi ile alınmış olursa Google bundan şüphelenmez mi? Google doğal backlink alınmasını öneriyor. Backlinklerin yarısına yakın bir kısmının nofollow etiketiyle alınmış olması sitenizin Google gözünde doğal görünmesine yardımcı olabilir.

Kaliteli Backlink Nasıl Alınır?

Kaliteli backlink almak için backlink sorgulama araçlarını kullanabilirsiniz. Rakip sitelerinizi inceleyebilir ve onların aldığı backlinklere dayanarak fikir sahibi olabilirsiniz. Ahrefs.com gibi firmalarda 200-300 backlink sorgusuna kadar ücretsiz göstermekte. Sitelerin tahmini PageRank değerleri ve ceza puanlarına göre kaliteli siteleri bulabilirsiniz.
Örneğin wikipedia. Wikipedia'dan alınmış linklerin etiketleri nofollow görünse de sitenize olumlu yönde katkıda bulunacaktır. Aynı şekilde forum sitelerinde de sitenizin tanıtımını yapmanız halinde geri dönüşler olumlu olacaktır.

Sosyal medya tanıtımı da backlink kategorisine girmektedir. Google'da sosyal medyayı önemsemekte ve önermekte. Sitenizin Youtube, Twitter, Facebook hesaplarını oluşturarak ve düzenli paylaşımlar yaparak sitenize gelen kullanıcı sayısını arttırabilir ve nofollow da olsa sitenize backlink almış olursunuz.


Backlinkte Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

  • Öncelikle çöp sitelerden backlink almamaya özen göstermelisiniz. Çöp sitelerden kasıt; spam puanı yüksek olanlar, çok fazla link çıkışı sağlayan siteler, pagerank'ı çok düşük siteler...
  • Yorum yapılarak alınan sitelerden de uzak durmak gerekir. Çok fazla link çıkışı yapıldığı için bu sitenizi olumsuz etkileyebilir. Olumsuz etkileyen siteleri farkettiğinizde ise Google Search Console aracını kullanarak sitenize gelen bağlantıları bloke edebilirsiniz.
  • Çok fazla backlink almayınız. Zamana yayınız. Backlink önemli bir unsur fakat 1 haftada 100 siteden backlink alırsanız muhtemelen spama düşeceksiniz. Spama düşme olayı site yaşı, backlink sayısı ve backlink aldığınız sitelerin kalitesine göre belirlenmektedir.
  • Sitenizi yeni açtıysanız 1 ay backlink almamanızı önermekteyim. 
  • Parayla backlink almayınız. Parayla alınan backlinklerde diğer müşterilere de aynı siteden link çıkışı verildiğinde link çıkış sayısı şişecektir. Hal böyleyken sizin sitenizin de yayımlanması durumunda sizde bundan nasibinizi almış olursunuz (google sıralamalarda düşüş kaybı).
  • Backlinklerinizin doğal görünmesine dikkat edin. Sektörünüzle alakalı backlinkler alın. Finans ile ilgili bir siteniz varsa spor sektörüyle ilgili bir siteden backlink almayın. Yine finans sektörüyle alakalı olsun.
  • Tanıtım yazısıyla sitenize backlink alırsanız sitenize olumlu etkileri olacaktır.

Tanıtım Yazısıyla Backlink Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sitelerden tanıtım yazısı yoluyla backlink alırken içeriğin kısa olmamasına dikkat edilmeli. Doğru anahtar kelimeler kullanılmalı. Sitenizin bağlantısını verdiğiniz link "buraya tıklayın" veya "beni tıkla" gibi kelimeler kullanılarak yapılmamalı. Örnek verecek olursak;
 Backlink ve diğer seo kriterleri ile ilgili detaylı bilgi sağlayan ahrefs 100 sorguya kadar ücretsiz backlink sorgusu yapmamızı sağlar.