Seo İçin Yapılması Gereken 10 Altın Kural - Sıralamalarda Yükselin

Rakiplerinizi geçmek ve sitenizin değerini arttırmak için şüphesiz bazı seo kriterlerini yerine getirmeniz gerekir. En önemli kriterleri yazımızda okudukça ve uyguladıkça sitenizin sıralamalarda yükselmesi kaçınılmaz olacaktır.

Seo İçin Yapılması Gereken 10 Altın Kural - Sıralamalarda Yükselin

1- Sitenizin Hızlı Olmasına Dikkat Edin



Günümüzde Google ve diğer arama motorları bu konuya bir hayli önem vermekte. Sitenize giren kullanıcılar yavaş açılan siteler ile karşılaştıklarında siteyi terketmekte ve tekrar aynı siteyi girmeye çekinmekte. Google'da site hızlarınızı optimize etmeniz için PageSpeed Insights teknolojisini sunuyor. Sitenizin ilk açılış hızından tutun yavaşlığa neden olan eklentileriniz, fontlarınıza kadar göstermekte. Veri tasarrufu yaparak sitenizin daha hızlı açılmasını ve işlevli olması için öneriler sunmakta. Google önerilerini baz alarak mobil ve masaüstü değerlerinizde yüksek puanlara sahip olabilirsiniz. Bu hem Google sıralamalarınızı yükseltir hem de kullanıcıların sitenizde vakit geçirmesini arttırır. Alternatif olarak Gtmetrix aracını da kullanabilirsiniz.

2- Sitenizi Mobil Uyumlu Hale Getirin

Mobil kullanımın artmasıyla mobil ziyaretçilerin de sayısı artmakta. Google'da bunu baz alarak sitelerin mobil uyumlu olmasını ve mobil uyumlu olmayan sitelerin sıralamada ciddi kayıplar yaşayacağını söyledi. Mobil uyumlu olmayan siteler mobil kullanıcıları yormakta ve hedeflenen hizmetleri yerine getirememekte. Sitenizin mobil uyumluluk testini PageSpeed Insights sayfasından yapabilirsiniz.

3- AMP Kullanımı

Google'ın 2015 yılında duyurduğu hızlandırılmış mobil sayfalar teknolojisidir. Siteniz mobil uyumlu olmasa dahi amp eklentileriyle veya temanızın amp uyumlu olmasıyla bu hizmetten yararlanabiliyorsunuz. Sitenizin yansıması Google tarafından gösteriliyor ve kullanıcılar için hızlı bir deneyim sunuyor. 2015 yılında duyursada mobil uyumlu siteler arasında hız savaşları başladı diyebiliriz. Kimse yavaş siteye girmek istemeyeceğinden Google amp teknolojisini kullanan sitelere değer vermekte. Wordpress platformunu kullanıyorsanız amp eklentileriyle bu hizmetten kolayca yararlanabilirsiniz. Bu konu için daha detaylı bir makale yazana kadar lütfen beklemede kalın.

4- Sosyal Medya Kullanımı

Kullanıcıların sitenizdeki paylaşımlardan haberdar olması için sosyal medyada paylaşımlar yapın ve sitenizi kitlelere ulaştırmaya çalışın. Google sosyal medya kullanımını önerdiğinden beri bu durum seo kriterleri arasında yer almakta. Sosyal medya paylaşımlarınızın beğeni oranları, yorum oranları da analiz edilerek sitenizin popülerliği hakkında bilgi sahibi oluyor. Daha geniş kitlelerin konuştuğu siteler daha fazla hit alacağından sıralamalarda da yükselişe geçiyor. Sosyal medya gücünüzü arttırmak için çeşitli yöntemler deneyebilirsiniz ki bu yöntemlerden en popüler olanı çekiliş yapmak. Sizde sosyal medyayı kullanarak sitenize hit/ziyaretçi sağlayabilirsiniz.

5- Backlink Alın

Aynı sektördeki sitelerden bağlantı alarak sitenizin değerini arttırın. Daha özgün sitelerden alınmış backlinkler sitenizi daha değerli hale getirecektir. Forumlarda sitenizin tanıtımlarını yaparak kullanıcıların sitenize girmesini sağlayabilirsiniz. Bunun dışında wikipedia platformunu kullanarak da backlink alabilirsiniz. Alacağınız backlinkin doğal görünmesine dikkat edin. Doğal olmayan backlinkler, çöp ve spam içerikli sitelerden backlink almanız durumunda sıralama kaybı yaşarsınız. Backlink hakkında bilgi sahibi değilseniz Backlink Nedir konumuzu okumanızı öneririz.

6- Sektörünüzü ve Rakiplerinizi İnceleyin


Sitenizin bulunduğu alanı ve rakiplerinizi inceleyin. Onların aldığı backlinklere, makalelerindeki anahtar kelimelere, makale kelime sayısına dikkat ederek iç ve dış seonuzu şekillendirin. Örneğin alanınızdaki rakipleriniz 1000 kelimelik makaleler üretiyorsa sizin 400 kelime makale ile rakibinizi geçme ihtimaliniz daha düşük olacaktır. Rakibinizin backlinklerini incelediğinizde ücretsiz backlink hizmeti veren PageRank değeri yüksek siteleri de keşfetmiş olursunuz. Rakip analizi yaparak kullandıkları teknolojiler, aldığı tanıtım yazıları ve sosyal medya kullanımı gibi konulara da dikkat edilmeli.

7- Özgün İçerik Üretimi

Diğer yazılarımızda da sitedeki içeriğin özgün olmasını vurgulamıştık. Bu özgünlük yazıları, resimleri, videoları ve diğer zengin içerikleri kapsamakta. Kopya içerik barındıran sitelerin değeri düşmekte ve sıralama kayıpları yaşamakta. Kopya içerik yayımlamaya devam edildiği sürece siteler Google algoritmaları tarafından cezalandırılmakta ve tüm site indexlerin silinmesine kadar gidilmekte. Özgün içerik üreten siteler rakiplerine göre sıralamada daha fazla yükselmekte.

8- Makalenizde Zengin İçerik Kullanın



Makalelerde kullanılan zengin içerikler (video, resim, grafik...) kullanıcıların makalenizi daha rahat okumasını sağlar. İçeriğiniz ile ilgilenir ve sitenizin uzun süre takipçisi olabilir. Google'da sade bir içerik yerine zenginleştirilmiş içerikleri öneriyor ve bu seo kriteri olarak görülüyor.

9- Anahtar Kelime Kullanımı

Google hedef kitlenizi anlayabilmesi için doğru anahtar kelimeleri belirlemek bir hayli önemlidir. Yanlış veya abartı anahtar kelime kullanımı sitenizi olumsuz etkileyecektir. Kısaca seo anahtar kelime araştırmasını doğru yapmalısınız. İçerik yazarken hangi anahtar kelimeleri kullanacağınızı, anahtar kelime aranma hacmini, adsense kullanıyorsanız TBM değerlerini görebileceğiniz anahtar kelime planlayıcı olan Google Keyword Planner sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Google Keyword Planner hizmetiyle yazacağınız her içerik için hit alan ve rekabeti düşük anahtar kelimeleri seçerek sıralamalarda yükselişe geçebilirsiniz. 

10- İlgi Çekiçi Başlıklar Kullanın

Makale başlıklarınız ilgi çekici olmalı. Günümüzde Youtube ve diğer sosyal medya içerikleri "İnanılmaz 10 Seo Tavsiyesi" veya "Sıralamada Yükselmek İçin 15 Seo Kriteri" benzeri başlıklar ile okurların ilgisini çekmeye başarmakta. Bu yöntem etkili gibi görünüyor. Sizde bu yöntemi kullanarak okurların ilgisini çekmeyi başarabilirsiniz.